Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zákaznická linka
323 606 808

v pracovní dny
9:00 - 15:00 hod

RECEPTY

SVĚT RECEPTŮ

Přinášíme Vám inspiraci pro Vaše každodenní vaření. Připravte své rodině na stůl to nejlepší. S námi můžete být šéfkuchařem i Vy!
Vaše recepty (S FOTOGRAFIÍ) posílejte na mail recepty@familymarket.cz, ty nejlepší zveřejníme na webu www.familymarket.cz!



Kokosovo-třešňová zmrzlina

Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 30 minut + mražení

  • 2 plechovky kokosového mléka
  • ½ hrnku medu nebo javorového sirupu
  • 2 hrnky mražených vypeckovaných Třesní
  • 2 lžíce trtinového cukru
  • 1/2 lzicky skořice

Do trouby, předehřáté na 200 °C, dejte péct na cca 12 minut třešně posypané dvěma lžícemi třtinového cukru a ½ lžičkou skořice. Během pečení několikrát promíchejte. Vychlazené kokosové mléko společně s medem promíchejte ve zmrzlinovači v tužší konzistenci. Do skleniček dávejte postupně vrstvy hotové zmrzliny a třešní a dejte zamrazit.



Čokoládový dort s lesním ovocem

Náročnost: Střední
Doba přípravy: 60 minut + chlazení

  • 150 g sušenek (Bebe, popř. máslové)
  • 70 g ghí (přepuštěného másla)
  • 250 ml smetany
  • 40 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 100 ml mléka
  • Špetka soli
  • 500 g kvalitní čokolády (min. 70 % kakaa)
  • 3 lžíce likéru Amaretto (popř. brandy)
  • 500 g mraženého Lesního ovoce
  • 100 g třtinového cukru
  • 150 ml vody

Sušenky v robotu nebo mixéru rozsekejte nadrobno a poté je promíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs upěchujte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Dejte ztuhnout do ledničky. V hrnci zahřejte smetanu, přidejte cukr, máslo, mléko a špetku soli a chvilku povařte. Do hrnce nalámejte čokoládu a likér a míchejte do rozpuštění čokolády a spojení konzistencí. Poté rozmixujte ponorným mixérem dohladka.

Ještě teplý čokoládový krém nalijte na sušenkový základ a dejte do ledničky alespoň na 3 hodiny. Vychlazený dort vyjměte z formy a odstraňte pečicí papír. Opatrně navrch navrstvěte mírně rozmrazené lesní ovoce (cca 100 g). Cca 400 g mraženého lesního ovoce nechte rozvařit s cukrem a trochou vody (100-200 ml) a rozmixujte na hustou omáčku, kterou přelijte dort při podávání.


Bylinkové máslo

Náročnost: Velmi snadné
Doba přípravy: 20 minut + chlazení

  • 100 g soleného másla
  • Hrst bylinek (thajské bylinky, popř. směs bazalky a petrželky)
  • ½ stroužku česneku
  • 2 lžíce lehce opražených mandlí
  • 1 lžíce olivového oleje

Změklé máslo rozmixujte, přidejte hrst najemno nasekaných bylinek, prolisovaný česnek a lžíci olivového oleje. V hmoždíři rozdrťte mandle a přidejte do másla. Vše dobře promíchejte. Hotovým máslem naplňte tvořítka na led nebo čokoládu a dejte ztuhnout do ledničky. Podávejte ke grilovaným steakům nebo jen s čerstvým pečivem.


Hrášková pomazánka

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 3
Doba přípravy: 25 minut

  • 80 g Gervais Original
  • 300 g hráškového pyré
  • 100 g strouhaného sýru (parmazán, popř. mozzarella)
  • 1 stroužek česneku
  • Čerstvá máta
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Hráškové pyré necháme povolit v mikrovlnné troubě cca 7 minut, promícháme a poté dáme vychladit do ledničky. Ve větší misce (popř. mixéru) důkladně promícháme Gervais s hráškovým pyré a nastrouhaným sýrem. Přidáme prolisovaný česnek, citronovou šťávu, olivový olej, osolíme, opepříme. Podáváme s čerstvým pečivem nebo opečenými bagetkami, zdobíme lístky máty.


Celerovo-bramborový krém

Náročnost: Střední
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 50 minut

  • 400 g Celerového pyré
  • 3 velké a 2 malé brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g slaniny
  • 1 lžíce másla
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200 g smetany
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Čerstvá řeřicha

Slaninu a cibuli nakrájejte nadrobno (Několik plátků slaniny nechte v kuse na pozdější použití.) a opečte na másle ve větším hrnci. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a 3 velké, na kostičky nakrájené brambory a duste po pokličkou cca 5 minut. Vlijte vývar a vařte cca 15 minut. Přidejte celerové pyré a povařte ještě cca 5 minut. Nechte mírně vychladnout a rozmixujte tyčovým mixérem. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a prohřejte.

Dvě malé brambory důkladně omyjte (neloupejte) a nakrájejte na plátky. Vložte je do hrnce s vroucí vodou a vařte cca 5 minut, poté sceďte a bramborové plátky osušte. Brambory rozložte na pečicí plech, pokapejte olivovým olejem a pečte cca 20 minut v troubě při 180 °C. Na posledních 5 minut pečení přidejte k bramborám plátky slaniny. Krém rozdělte do misek, ozdobte opečenou slaninou, plátky brambor a čerstvou řeřichou.


Mango zmrzlina

Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 minut

  • 450 g mraženého manga
  • 160 ml kokosového krému
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 3 lžíce medu

V mixéru rozmixujeme dohladka mango, kokosový krém, limetkovou šťávu a med. Servírujeme ihned v nachlazené misce, popř. dáme na cca 1 hodinu ztuhnout do mrazáku. Pokud budeme zmrzlinu připravovat předem a uchovávat v mrazáku, rozlámeme ji před podáváním na kusy a krátce promixujeme ve výkonném mixéru.


Zázvorový likér

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: cca 0,5 l
Doba přípravy: 30 minut

  • 500 g zázvoru
  • 5 citrónů
  • 150 ml vodky (Finská, Ruský standard) nebo slivovice
  • cca 100 g medu

Zázvorové kostičky necháme povolit, poté odšťavníme. Zázvorovou šťávu smícháme se šťávou z 5 citrónů a s vodkou v poměru 1:1:1. Vmícháme rozpuštěný med a dobře promícháme. Likér nalijeme do skleněných lahviček. Trvanlivost je cca půl roku.


Sladký toust

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut

  • 8 plátků toustového chleba
  • cca 30 koleček banánu
  • 50 g třtinového cukru
  • cca 100 ml javorového sirupu nebo medu
  • 40 g přepuštěného másla
  • cca 120 ml bílého rumu
  • 4 porce vanilkové zmrzliny (50175 Vaniglia Bio nebo 50170 Vaniglia Bourbon)

V hlubokém talíři smícháme rozpuštěný med (nebo javorový sirup) s cca 20 g přepuštěného másla. Touto směsí potřeme plátky toustového chleba a opékáme na pánvi cca 3 minuty z každé strany. Na pánvi opečeme banánová kolečka, která dobře promícháme s třtinovým cukrem. Opékáme do zkaramelizování, poté přilijeme rum a zbylé máslo, promícháme a odstavíme. Podáváme opečené plátky chleba se směsí banánu, zdobíme porcí kvalitní vanilkové zmrzliny.


Jahodový džem

Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 minut

  • 1 kg jahod
  • 2 limetky
  • 1 citron
  • 2 lžíce medu
  • 0,5 kg želírovacího cukru
  • 1-2 vanilkové lusky

Jahody promícháme ve větším hrnci s medem, kůrou a šťávou z limetek a šťávou z citronu, dření z vanilkového lusku a cukrem. Směs přivedeme k varu a cca 20 minut povaříme do zhoustnutí. Džem plníme do čistých skleniček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme zcela vychladnout.


Malinová zmrzlina

Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 30 minut

  • 300 g mraženého krájeného banánu (50177)
  • 250 g mražených malin (5380) (lze nahradit i jiným mraženým ovocem)
  • 250 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 lžičky třtinového cukru

Uvařte pudink dle návodu na obalu, oslaďte třtinovým cukrem. Zmražené maliny a zmrzlé kousky banánu rozmixujte. Vmíchejte uvařený vychladlý pudink a znovu promixujte. Servírujte ozdobené malinami.


Mini chřestové quiche s lososem

Náročnost: Střední
Počet porcí: 4
Doba přípravy: cca 60 minut

  • 2 ks Listové těsto (9530)
  • 200 g Filety z lososa (50155)
  • 150 g Bílý chřest (5321)
  • 150 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 100 ml vývar Delikatess
  • 2 lžíce kopru
  • Sůl, pepř
  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje

Rozmrazte v ledničce filety z lososa a listové těsto. Chřest nakrájejte na malé kousky a vařte ve vývaru cca 5 minut. Umyjte lososa, osušte a nakrájejte na kousky. Smíchejte zakysanou smetanu, vejce, nakrájený kopr, ochuťte solí a pepřem. Olivovým olejem vymažte malé formy na quiche a vyložte listovým těstem. Na těsto poklaďte kousky chřestu a lososa, navrch naneste krém ze zakysané smetany. Pečte v předehřáté troubě při 200 °C cca 30 minut. Podávejte ozdobené čerstvým koprem.


Krůtí rolky se špenátem

Náročnost: Střední
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 60 minut

  • 300 g krůtích prsou (8555)
  • 100 g listového špenátu (5108)
  • 100 g cibule (5396)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Pepř, sůl
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička koriandru (50231)
  • 2 stroužky česneku (5411)
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce přepuštěného másla

Rozmrazená krůtí prsa omyjeme a osušíme, rozklepeme tak, aby bylo maso všude stejně silné. V misce smícháme 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř, uzenou papriku a koriandr. Krůtí plátky v této směsi obalíme a necháme chvilku marinovat. Mezitím na 1 lžíci olivového oleje zpěníme cibulku. Do pánve přidáme rozdrcený česnek společně s listy špenátu. Na maso rovnoměrně rozprostřeme špenát a zasypeme parmazánem. Prsa zabalíme do tvaru rolek a upevníme pomocí špejle nebo zavážeme provázkem. Rozpálíme pánev a rolky opečeme na přepuštěném másle rovnoměrně ze všech stran po dobu cca 15 minut.


Tatarák z lososa

Náročnost: Střední
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 minut

  • 250 g filetu z lososa (50155)
  • 2 lžíce nasekaného kopru (možno použít i Zahradní bylinky 5413)
  • 2 šalotky, nakrájené nadrobno (možno použít i Cibule kostičky 5396)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Lososa nechte rozmrazit v ledničce. Po rozmrazení nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte s nasekanou cibulkou, olivovým olejem, citrónovou šťávou, dijonskou hořčicí a nasekaným koprem. Ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a nechte 5 minut odpočinout. Podávejte vychlazené, s opečeným toustovým chlebem, čerstvými bylinkami a dílky citronu.


Smoothie z pečených jablek

Náročnost: Střední
Počet porcí: 4
Doba přípravy: cca 80 minut

  • 4 jablka
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 0,75 l mléka
  • 4 kopečky zmrzliny Vlašský ořech (6802)
  • 3 lžíce lískových oříšků
  • 2 lžíce hrozinky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 polévková lžíce měkkého másla
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 6 lžiček rumu

Umytá jablka nakrájejte na kousky a dejte na pekáč vyložený pečicím papírem, popř. do zapékací mísy. Med, lískové oříšky, hrozinky, skořici a máslo smíchejte a výslednou směsí potřete jablka. Pekáč s jablky vložte do trouby a pečte na 160 °C po dobu cca 45 minut. Upečená jablka přendejte do mixéru, přidejte citrónovou šťávu, rum a mléko. Vše rozmixujte a nalijte do 4 sklenic. Do každé přidejte kopeček zmrzliny Vlašský ořech.


Fermentovaná ovesná kaše

Náročnost: Střední
Počet porcí: 2
Doba přípravy: cca 80 minut

  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 200 ml studené vody
  • 250 ml ovesného nápoje
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka mletého fenyklu
  • 2-3 lžíce medu
  • několik oloupaných mandlí

Jemné ovesné vločky večer zalijeme v hrnci odměřeným množstvím vody a necháme je při pokojové teplotě 8–12 hodin fermentovat. Při fermentaci dochází k částečnému štěpení škrobů a kaše je pak jednak lépe stravitelná, ale i zesládne. Ráno pak již jen přidáme tekutý ovesný nápoj, trochu skořice, špetku mletého fenyklu a přivedeme k varu. Kaši velmi krátce povaříme, maximálně tak 1-2 minuty, déle neprovařujeme, abychom uchovali co nejvíce vitamínů, které vločky obsahují. Hotovou kaši osladíme medem a posypeme sekanými mandlemi.


Hráškový hummus

Náročnost: Střední
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 20 minut

  • 100 g cizrny (předvařené, popř. konzervované)
  • 120 g Hrášku (5473)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • 1 lžička (sušeného) česneku (popř. 5411)

Všechny ingredience dejte do misky a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Vzniklou směs dejte vychladit do lednice. Hummus podávejte se zeleninou, nebo namažte na toust. Ozdobte několika celými kuličky cizrny a hrášku, popř. můžete pokapat dýňovým olejem.


Dýňová polévka

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 35 minut

  • 350 g dýňového pyré (50229)
  • 1 malá cibule (5396)
  • 40 g másla
  • 200 ml smetana
  • 500 ml vody + delikatess vývar (9522)
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Na másle zpěníme oloupanou cibulku, nakrájenou velmi nadrobno. Po zezlátnutí přidáme zmrazené dýňové pyré a za občasného míchání povaříme až do rozpuštění posledních zmrzlých kousků. Přidáme vývar, povaříme, nakonec zjemníme smetanou, osolíme a opepříme. Na talíři můžeme ozdobit lžičkou zakysané smetany a strouhaným muškátovým oříškem.


Celozrnná pizza

Náročnost: Střední
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 50 minut

  • 120 g celozrnné špaldové nebo žitné mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 4 g sušeného droždí
  • 100 ml vlažného mléka
  • Špetka soli
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 300 g rajčat v konzervě
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 100 g mozzarelly
  • 2 čerstvá rajčata

V misce smícháme mouku, olej, droždí, teplé mléko, sůl a cukr. Přikryjeme utěrkou a dáme alespoň na 1 hodinu na teplé místo vykynout. V další misce si smícháme rajčata z konzervy, vylisovaný stroužek česneku a tymián, oregano a špetku soli. Vykynuté těsto vyválíme do kruhu a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Navrch poklademe na plátky nakrájená čerstvá rajčata a mozzarellu. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C cca 25 minut. Na pizzu můžeme přidat ještě libovolné ingredience - např. špenát, kuřecí maso, šunku, zeleninu ap.


Kávovo-banánové smoothie

Náročnost: Snadné
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 15 minut

  • 250 g Banán krájený (50177)
  • 500 ml mandlového mléka (popř. jiné rostlinné mléko)
  • 15 ml silného espressa
  • 1 lžička medu

Banán dáme společně s mlékem, kávou, medem a vodou do mixéru. Mixujeme dohladka, přemístíme do sklenice a podáváme.