V následujících odstavcích se podíváme na to, jaké tradiční pokrmy tvoří základ české vánoční kuchyně. Prozkoumáme nejen jejich historii, ale také význam a příběhy, které se s nimi pojí.

Tradiční vánoční porkm a oblíbené české vánoční jídlo, kapří řízek s bramborovým salátem

Vánoce jsou obdobím radosti, rodinných setkání a samozřejmě také skvělého jídla. Vánoční pokrmy mají v české tradici zvláštní místo a v každé rodině se najdou specifické recepty, které se předávají z generace na generaci. Tento čas je pro mnoho z nás příležitostí vychutnat si pochutiny, které jindy během roku nepřipravujeme. Tradiční česká vánoční jídla kombinují historii, kulturu a nezaměnitelnou chuť, která dotváří atmosféru Vánoc. Od kapra a bramborového salátu po sladké cukroví.

 

Tradiční česká vánoční jídla

Česká vánoční tradice je bohatá na rozmanité pokrmy, které se předávají z generace na generaci. Tyto jídla mají nejen gastronomický význam, ale také symbolický smysl, který odráží historii a kulturní zvyky naší země.

Vánočka - symbol hojnosti a štěstí

Vánočka je pletený sladký chléb, který patří k vánočnímu období. Její původ sahá až do středověku, kdy byla považována za symbol hojnosti a štěstí. Vánočka je pečena ze sladkého těsta s rozinkami a mandlemi, a tradičně se její pletení skládá ze tří až devíti pramenů, což má symbolizovat rodinnou jednotu.

Štědrovečerní večeře - kapr s bramborovým salátem

Nemůže chybět ani hlavní chod štědrovečerní večeře – smažený kapr s bramborovým salátem. Tato tradice je spjatá s rybolovem v českých rybnících a má své kořeny již v 19. století. Kapr, jakožto symbol plodnosti, je doplněn bramborovým salátem, který svým bohatstvím chutí přináší na stůl rodin teplo a útulnost.

Rybí polévka a její regionální variace

Rybí polévka je předkrm, který má v každém kraji svou specifickou podobu. Připravuje se z hlav a vnitřností kapra, a často je ochucena zeleninou a kořením, jako je muškátový květ a nové koření. Rybí polévka je nejen chutnou součástí jídelníčku, ale také připomíná důležitost vodních zdrojů a rybářských tradic v české historii.

Sladkosti a cukroví - radost na závěr

Na českém vánočním stole nesmí chybět tradiční cukroví, jehož pečení je příležitostí pro rodinné setkání a sdílení radosti. Vanilkové rohlíčky, linecké cukroví nebo perníčky jsou sladkou tečkou.

 

Jednoduché recepty na oblíbené české vánoční pokrmy

Bramborový salát

Bramborový salát je nedílnou součástí vánočního stolu téměř v každé české domácnosti. Jeho základem jsou vařené brambory, mrkev, hrášek, celer a další zelenina. Salát se nejčastěji dochucuje majonézou, hořčicí, octem a kořením.

Recept:

  • 1 kg brambor
  • 2 mrkve
  • 100 g hrášku
  • 1 menší celer
  • 4 sterilované okurky
  • 3 vejce
  • 150 g majonézy
  • 2 lžičky hořčice
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup: Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Poté je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Mrkev, hrášek a celer uvařte do měkka a nakrájejte. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte. Vše promíchejte v míse, přidejte na kostičky nakrájené okurky, majonézu, hořčici a dochuťte solí a pepřem.

Kapří řízek s bramborovým salátem

Kapří řízek je klasickým hlavním chodem českého štědrovečerního menu, který se tradičně podává spolu s bramborovým salátem. Čerstvý kapr se nakrájí na porce, obalí v trojobalu a osmaží na oleji do zlatova.

Recept:

  • 4 filety z kapra
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 200 g strouhanky
  • Citrón dle chuti
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Olej na smažení

Postup: Očistěné filety kapra osolte a opepřete. Obalte je nejprve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Rozpalte olej na pánvi a řízky smažte do zlatova. Podávejte s plátkem citrónu a bramborovým salátem.

Vánoční cukroví

Vánoční cukroví je neodmyslitelnou součástí českých Vánoc. Tradiční druhy zahrnují linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda a perníčky. Pečení cukroví je často rodinnou tradicí, která se předává z generace na generaci.

Recept na vanilkové rohlíčky:

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • Špetka soli

Postup: Z mouky, másla, ořechů, cukru a soli vypracujte hladké těsto. Těsto dejte na hodinu do chladničky. Z těsta tvořte malé rohlíčky a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Ještě teplé je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

 

Vánoční pokrmy a tradiční česká vánoční jídla jsou nedílnou součástí naší kultury a každoročního svátečního období. Tyto jedinečné pokrmy nám nejen připomínají naše kořeny a tradice, ale také spojují generace kolem svátečního stolu.

 

- 15 % 399 Kč
Obalovaná treska
Obalovaná treska
339 Kč
 
Treska po mlynářsku
359 Kč
 
Obalovaná treska Family
349 Kč
 
Makrela kuchaná
269 Kč
 
Obalovaný platýs
339 Kč
 
Argentinské krevety loupané
218 Kč
 
Filety z tresky pestré
299 Kč
 
Filety z candáta
369 Kč