Sytá a hřejivá polévka nejen pro podzimní dny. Tradiční bramborový krém doplněný celerem, který polévce dodá netradiční chuť.
Náročnost: Střední
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6
- 400 g celerového pyré (celeru)
- 3 velké a 2 malé brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku nebo Medvědí česnek
- 200 g slaniny
- 1 lžíce másla
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200 g smetany
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- čerstvá řeřicha
Slaninu a cibuli nakrájejte nadrobno (několik plátků slaniny nechte v kuse na pozdější použití) a opečte na másle ve větším hrnci. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a 3 velké, na kostičky nakrájené brambory a duste po pokličkou cca 5 minut. Vlijte vývar a vařte cca 15 minut. Přidejte celerové pyré a povařte ještě cca 5 minut. Nechte mírně vychladnout a rozmixujte tyčovým mixérem. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a prohřejte.
Dvě malé brambory důkladně omyjte (neloupejte) a nakrájejte na plátky. Vložte je do hrnce s vroucí vodou a vařte cca 5 minut, poté sceďte a bramborové plátky osušte. Brambory rozložte na pečicí plech, pokapejte olivovým olejem a pečte cca 20 minut v troubě při 180 °C. Na posledních 5 minut pečení přidejte k bramborám plátky slaniny. Krém rozdělte do misek, ozdobte opečenou slaninou, plátky brambor a čerstvou řeřichou.