Dezert jako sladká tečka nesmí chybět u žádného menu. A jaké dezerty patří k nejoblíbenějším? Samozřejmě čokoládové...Tak připravte pro všechny milovníky čokolády sladkou pochoutku, navíc doplněnou o osvěžující lesní ovoce.
Náročnost: Střední
Doba přípravy: 60 minut + chlazení
- 150 g sušenek (Bebe, popř. máslové)
- 70 g ghí (přepuštěného másla)
- 250 ml smetany
- 40 g třtinového cukru
- 100 g másla
- 100 ml mléka
- špetka soli
- 500 g kvalitní čokolády (min. 70 % kakaa)
- 3 lžíce likéru Amaretto (popř. brandy)
- 500 g mraženého Lesního ovoce
- 100 g třtinového cukru
- 150 ml vody
Sušenky v robotu nebo mixéru rozsekejte nadrobno a poté je promíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs upěchujte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Dejte ztuhnout do ledničky. V hrnci zahřejte smetanu, přidejte cukr, máslo, mléko a špetku soli a chvilku povařte. Do hrnce nalámejte čokoládu a likér a míchejte do rozpuštění čokolády a spojení konzistencí. Poté rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
Ještě teplý čokoládový krém nalijte na sušenkový základ a dejte do ledničky alespoň na 3 hodiny. Vychlazený dort vyjměte z formy a odstraňte pečicí papír. Opatrně navrch navrstvěte mírně rozmrazené lesní ovoce (cca 100 g). Cca 400 g mraženého lesního ovoce nechte rozvařit s cukrem a trochou vody (100-200 ml) a rozmixujte na hustou omáčku, kterou přelijte dort při podávání.